Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Επιλέγετε μία ερώτηση και την απάντησή σας την γράφετε σε word ή ppt (διαφάνειες), βάζοντας και εικόνες (αν επιθυμείτε) και τη στέλνετε στο e-mail μου.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1) Ποια ήταν η κοινωνική θέση της γυναίκας στην ομηρική εποχή;
2) Να αναφερθείτε στις γυναικείες ασχολίες κατά την εποχή του Ομήρου.
3) Συγκεντρώστε πληροφορίες για την ενδυμασία ανδρών και γυναικών στον Όμηρο.
Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020
Ν. Λογοτεχνία Β΄Γυμνασίου
΄Μάνα΄, Περλ Μπακ
Να επιλέξετε και να απαντήσετε σε μία από τις παρακάτω ερωτήσεις:
1) Συγκρίνετε τις συνθήκες ζωής και εργασίας της Κινέζας μάνας με το σύγχρονο τρόπο ζωής της σύγχρονης μητέρας. Παρατηρήστε με ποιον τρόπο μοιράζονται οι διάφορες εργασίες ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας στην Κίνα του 20 ου αιώνα και στη σύγχρονη Ελλάδα.( Να αναπτύξετε την απάντησή σας σ’ ένα κείμενο τοποθετημένο σε δύο στήλες).
2) Φαντάσου ότι είσαι η μάνα που περιγράφει η Περλ Μπάκ . Να παρουσιάσεις στο ημερολόγιό σου μια τυπική μέρα της ζωής σου , διανθίζοντας το κείμενό σου με τα συναισθήματα που δοκιμάζεις.Μπορείς και να το διακοσμήσεις με εικόνες σχετικές(σε μορφή παρουσίασης -ppt)
3) Συγκρίνετε τις συνθήκες ζωής και εργασίας του Κινέζου πατέρα καθώς και το ρόλο του στην οικογένεια με το σύγχρονο πατέρα (συνθήκες ζωής- εργασίας – ρόλος ) σ’ ένα κείμενο τοποθετημένο σε δύο στήλες.
4)Πώς θα χαρακτηρίζατε έναν άνθρωπο με τα χαρακτηριστικά της μάνας του αποσπάσματος; είναι εύκολο να γίνει κανείς ένας τέτοιος άνθρωπος; ποιοι παράγοντες θεωρείτε πως συντελούν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας;(για το τελευταίο ερώτημα αναζητήστε πληροφορίες στο διαδίκτυο).
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020
Ν. Γλώσσα Γ΄ Γυμν.:2η ενότητα- Γλώσσα (αξία – προβλήματα – γλώσσα των νέων)
Έκθεση : Γλώσσα (αξία – προβλήματα – γλώσσα των νέων)
Γλώσσα, με την ευρύτερη έννοια, συνιστά οποιοδήποτε σύνολο ή σύστημα τυποποιημένων συμβόλων, σημείων, ήχων ή κινήσεων, που συνθέτει έναν κώδικα επικοινωνίας, που αποτελεί μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων.
Ειδικότερα, ο κατά ομάδες, κυρίως έθνη, καθιερωμένος κώδικας επικοινωνίας, που συνίσταται στην απόδοση συγκεκριμένων σημασιών με λέξεις και εκφράσεις (τόσο ως εσωτερικό οργανωμένο γραμματικό, συντακτικό και λεξιλογικό σύστημα, ως «λόγος», όσο και ως πράξη, εφαρμογή, δηλαδή ως «ομιλία»).
«Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική, όπως εξελίχθηκε από την Αρχαία, που έφτασε να είναι το μεγάλο καμάρι μας και το μεγάλο μας στήριγμα». Οδυσσέας Ελύτης
Η αξία της γλώσσας
- Η γλώσσα αποτελεί ένα πολυδύναμο εκφραστικό μέσο, αφού επιτρέπει στον άνθρωπο να εκφράσει από τις απλούστερες ιδέες ή και πληροφορίες που του είναι αναγκαίες στον καθημερινό βίο, μέχρι τα υψηλότερα διανοήματα που μπορούν να επηρεάσουν βαθύτατα ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνίας.
- Χάρη στη γλώσσα, επομένως, καθίσταται εφικτή η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, καθώς μέσω αυτής είναι δυνατή η πλήρης έκφραση συναισθημάτων, ιδεών, αλλά και απλών πληροφοριών.
- Ειδικότερα, η έκφραση των συναισθημάτων επιτρέπει στους ανθρώπους τη βάθυνση των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς τους παρέχει τη δυνατότητα μιας πιο ουσιαστικής γνωριμίας, αλλά και την ευκαιρία τροποποίησης της συμπεριφοράς τους, όταν διαπιστώνεται πως αυτή επενεργεί αρνητικά στο άλλο άτομο.
- Η έκφραση ιδεών και συλλογισμών επιτρέπει την πραγματοποίηση, όχι μόνο απλών καθημερινών πράξεων ή βελτιώσεων, αλλά και την υλοποίηση σημαντικών πνευματικών, επιστημονικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων.
- Η γλώσσα, άλλωστε, επιτρέπει την εξωτερίκευση ενός ακόμη βασικού στοιχείου της ανθρώπινης προσωπικότητας· της φαντασίας. Έτσι, με τη βοήθεια του γλωσσικού κώδικα το άτομο μπορεί να αποκαλύψει και να διατυπώσει εκείνες τις σκέψεις του που υπερβαίνουν τα όρια του πραγματικού, και τα οποία συχνά βρίσκουν την ιδανική τους έκφραση στα έργα της λογοτεχνίας.
Ειδικότερα:
Πνευματικός τομέας:
- Με τη συνδρομή της γλώσσας -κυρίως μέσω του γραπτού λόγου- το άτομο κατορθώνει να έρθει σε επαφή με τα πνευματικά δημιουργήματα παλαιότερων εποχών, αλλά και με το τρέχον γνωστικό υλικό των διαφόρων επιστημών, επιτυγχάνοντας τον εμπλουτισμό των γνώσεών του και φυσικά τη γενικότερη πνευματική του καλλιέργεια.
- Η γλώσσα, άλλωστε, αποτελεί το βασικό εργαλείο μετάδοσης γνώσεων, καθώς καθιστά εφικτή, όχι μόνο τη μελέτη γραπτών κειμένων, αλλά και τη διεξοδική προφορική παρουσίαση των γνωστικών αντικειμένων από τους διδάσκοντες, με την παράλληλη αποσαφήνιση εννοιών που δυσχεραίνουν το μαθητή.
- Η σύνδεση της γλώσσας με τη συνολική ενίσχυση των πνευματικών και διανοητικών λειτουργιών του ατόμου είναι προφανής, υπό την έννοια πως ο γλωσσικός κώδικας αποτελεί βασικό φορέα σκέψης και συλλογισμών. Η διεύρυνση, επομένως, της γλωσσικής δεξιότητας του ατόμου, όπως και του λεξιλογίου του, προσφέρει το αναγκαίο υλικό για την επίτευξη νέων και πιο σύνθετων συλλογισμών, που ενισχύουν την αντιληπτική του ικανότητα.
- Η γλώσσα ως μέσο πειθούς ωθεί το άτομο στην ενίσχυση της ικανότητάς του να διαρθρώνει κατά τρόπο λογικό τις σκέψεις του, να σχηματίζει επιχειρήματα και να επιτυγχάνει έτσι την αποτελεσματικότερη δυνατή επικοινωνία.
- Ο γραπτός λόγος συνιστά βασικό μέσο διατήρησης του πνευματικού πολιτισμού ενός έθνους, παρέχοντας τη δυνατότητα στις νεότερες γενιές να γνωρίσουν τόσο τη λογοτεχνική όσο και την ιστορική παράδοση του τόπου τους.
Κοινωνικός & πολιτικός τομέας:
- Η γλώσσα και ειδικότερα η μέσω αυτής δυνατότητα του διαλόγου καθιστά εφικτή την επικοινωνία, και άρα τη γνωριμία μεταξύ ατόμων, επιτρέποντας έτσι την κοινωνικοποίησή τους. Οι άνθρωποι κατορθώνουν χάρη στη γλώσσα να εδραιώσουν τις φιλικές και επαγγελματικές τους σχέσεις, όπως και τις σχέσεις έρωτα και αγάπης.
- Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τα πολιτικά θέματα, η γλώσσα και ο διάλογος επιτρέπουν την διατύπωση απόψεων, αλλά και την άσκηση κριτικού ελέγχου στις αποφάσεις και τις δράσεις των πολιτικών. Προκύπτει, έτσι, η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, εφόσον κάθε πολίτης μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Ψυχολογικός τομέας
- Η γλώσσα καθιστά δυνατή την εξωτερίκευση των συναισθημάτων του ατόμου, επιτρέποντας τόσο την εμβάθυνση των ανθρώπινων σχέσεων όσο και την εκτόνωση των εσωτερικών εντάσεων. Το άτομο μπορεί να εκφράσει με σαφήνεια τη συναισθηματική του κατάσταση επιδιώκοντας μια ορισμένη αντίδραση ή ανταπόκριση από τους γύρω του.
- Η έκφραση των συναισθημάτων λειτουργεί κατά τρόπο θετικό στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και στη γενικότερη συνύπαρξη των ατόμων, αφού καθιστά σαφές πως όλοι οι άνθρωποι -ανεξάρτητα από το φύλο, τη θρησκεία ή τον τόπο διαμονής τους- έχουν παρόμοια συναισθήματα, και άρα παρόμοιες συναισθηματικές ανάγκες.
Προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας
Γλωσσική ένδεια – Λεξιπενία
Λεξιπενία: Το φαινόμενο κατά το οποίο ένα πρόσωπο ή μια κοινωνική ομάδα χρησιμοποιεί στον καθημερινό λόγο, και γενικότερα στην επικοινωνία, πολύ περιορισμένο αριθμό λέξεων και εκφραστικών μέσων (κυρίως λόγω άγνοιας).
- Η γλωσσική ένδεια, ο περιορισμένος δηλαδή γλωσσικός και εκφραστικός πλούτος αφορά, όχι μόνο τα νέα άτομα, αλλά και μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, και υποδηλώνει μια εκτεταμένη ένδειξη αδιαφορίας για την ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Πολλοί ενήλικες περιορίζονται σε όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και δεν ασχολούνται ακολούθως με τη διεύρυνση και τον εμπλουτισμό των γλωσσικών και γενικότερων εκφραστικών τους δυνατοτήτων. Συνάμα, πολλοί νέοι αδιαφορούν για τα γλωσσικά μαθήματα, καθώς θεωρούν πως οι βασικές τους γνώσεις επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές επικοινωνιακές τους ανάγκες. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας είναι η αδυναμία πολλών νέων -αλλά και ενηλίκων- να εκφραστούν κατά τρόπο πλήρη και γλωσσικά άρτιο.
Εκτεταμένη χρήση ξένων λέξεων και εκφράσεων
Πολλοί νέοι, αλλά και ενήλικες, υιοθετούν λέξεις, όρους και εκφράσεις από άλλες γλώσσες -ιδίως από την αγγλική- σε τομείς που αφορούν κυρίως την τεχνολογία και τη διασκέδαση. Συχνά, ακόμη κι αν υπάρχει ή μπορεί να δημιουργηθεί αντίστοιχη ελληνική λέξη, παρατηρείται η άκριτη υιοθέτηση του αγγλικού όρου, και η ευρεία χρήση του στην καθημερινή επικοινωνία, με αποτέλεσμα ο λόγος των νέων ανθρώπων να αποτελείται από ένα κράμα ελληνικών και ξένων λέξεων.
Η υιοθέτηση αυτή των ξένων λέξεων, πέρα από το γεγονός ότι υποτιμά τις γλωσσοπλαστικές δυνατότητες της ελληνικής γλώσσας, επιφέρει μια αισθητή υπονόμευση της εκφραστικής ικανότητας των νέων ανθρώπων που δυσκολεύονται πλέον να συντάξουν ένα κείμενο με καθαρό και ολοκληρωμένο ελληνικό λόγο, χωρίς να καταφύγουν στη χρήση ξενικών όρων.
Αίτια των προβλημάτων
- Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης η μελέτη της νέας ελληνικής γλώσσας δεν έχει την κεντρική θέση που θα έπρεπε, καθώς δίνεται εμφανώς μεγαλύτερη βαρύτητα στην αρχαία ελληνική με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην εξοικειώνονται στον αναγκαίο βαθμό με τη μορφολογία και το συντακτικό της νέας ελληνικής. Ενώ, ακόμη και η προσδοκία βαθύτερης γνωριμίας με την νεοελληνική μέσω της αρχαίας ελληνικής δεν βρίσκει την πλήρωσή της, αφού ελάχιστοι νέοι κατορθώνουν να κατανοήσουν επαρκώς την επαφή των δύο γλωσσικών μορφών.
- Η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας σε ποικίλους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας (υπολογιστές, διαδίκτυο, μουσική, κινηματογράφος) που σχετίζονται με την καθημερινότητα των νέων, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γλωσσική τους έκφραση.
- Οι νέοι επηρεάζονται, συνάμα, από την τηλεοπτική γλώσσα, όπως αυτή χρησιμοποιείται στα διαφημιστικά μηνύματα, αλλά και σε εκπομπές νεανικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια γλώσσα ατελή, όπου κυριαρχούν τα λογοπαίγνια, η ανάμειξη ξένων γλωσσικών όρων, οι ελλιπείς διατυπώσεις, τα συντακτικά λάθη, η συνθηματολογία, αλλά και η χρήση περιορισμένου λεξιλογίου.
- Προφανής είναι, φυσικά, κι η επίπτωση που έχει η μείωση της επαφής των νέων με τη λογοτεχνία και το βιβλίο γενικότερα. Υπό την τυραννία της τηλεοπτικής οθόνης οι νέοι απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την ανάγνωση, γεγονός, μάλιστα, που βαρύνει τόσο τους γονείς όσο και το σχολείο, αφού δεν επιτυγχάνεται η μετάδοση στα παιδιά της απαραίτητης αγάπης για τη μελέτη και την ανάγνωση.
- Οι νέοι, άλλωστε, παρασύρονται από το γενικότερο χρησιμοθηρικό πνεύμα της εποχής που έχει προ πολλού απορρίψει την ενασχόληση με το βιβλίο ως οικονομικά ανώφελη, αφού δεν οδηγεί στη διασφάλιση κάποιας επικερδούς επαγγελματικής ενασχόλησης. Ενώ, η συνεχής επιδίωξη της άμεσης ανταμοιβής και της ευδαιμονίας, που κατατρέχει την εποχή μας, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την επαφή με τη μελέτη και την ανάγνωση, αφού τα πνευματικά τους οφέλη είναι μακροπρόθεσμα και δεν πληρούν την αξίωση της άμεσης ικανοποίησης και εξαργύρωσης.
- Τα νέα δεδομένα της εποχής μας έχουν συνάμα εκμηδενίσει τις δυνατότητες ουσιαστικού διαλόγου τόσο στο πλαίσιο της οικογένειας που βάλλεται από συνεχείς οικονομικές ανησυχίες, όσο και στο πλαίσιο της υποβαθμισμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου τα πολυμελή τμήματα συνιστούν απαγορευτικό παράγοντα για όποια απόπειρα ποιοτικής διαλογικής διερεύνησης ενός ζητήματος ή μιας έννοιας.
- Ιδιαιτέρως επιζήμια κρίνεται κι η επικοινωνία των νέων μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, όπου για λόγους συντομίας η γλώσσα αποκτά μια συντομογραφική ελλειπτική απόδοση, με τη χρήση συχνά λατινοελληνικού αλφαβήτου, που ενέχει τις δικές του ολέθριες συνέπειες στην ορθογραφία των λέξεων.
- Ατυχής είναι, επίσης, η συνήθεια των ενηλίκων να υιοθετούν τους εκφραστικούς τρόπους των νέων σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια προσέγγισής τους. Είναι, το δίχως άλλο, σαφές πως οι νέοι θα πρέπει να βρίσκουν στο πρόσωπο των ενηλίκων άρτια γλωσσικά πρότυπα και όχι δικά τους κακέκτυπα.
Τρόποι αντιμετώπισης
Παρά το γεγονός πως η γλώσσα μας, ως ζωντανός και ιδιαίτερα δυναμικός κώδικας, έχει φανεί ανθεκτικότατη σε κάθε πιθανή δοκιμασία στην μακραίωνη πορεία της, δεν θα πρέπει, εντούτοις, να μείνουμε άπραγοι απέναντι στους παράγοντες εκείνους που υπονομεύουν και ζημιώνουν τη συνέχειά της. Είναι, άλλωστε, εύλογο πως η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η γλωσσική έκφραση πολλών νέων, δεν μπορεί παρά να μας θέσει σε εγρήγορση, εφόσον, ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως η ίδια η ελληνική γλώσσα δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο, είναι, ωστόσο, πολλοί εκείνοι οι νέοι που αδυνατούν να εκφραστούν με την επιθυμητή αρτιότητα, αλλά και να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο.
- Η διαφύλαξη και η σωστή εκμάθηση της γλώσσας θα πρέπει να συνιστά βασική επιδίωξη του σχολείου, ήδη από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε οι νέοι που ολοκληρώνουν, τουλάχιστον, την υποχρεωτική εκπαίδευση να έχουν διασφαλίσει μια στερεή και ορθή γνώση του γλωσσικού κώδικα. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα χρειαστεί να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, έστω κι αν αυτό απαιτεί μια νέα προσέγγιση στην οργάνωση της σχολικής ύλης.
- Η γλωσσική καλλιέργεια απαιτεί, φυσικά, συνειδητή προσπάθεια από το ίδιο το άτομο. Είναι σημαντικό, επομένως, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί να κατορθώσουν έγκαιρα να βοηθήσουν τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την εξέχουσα σημασία που έχει η άρτια γνώση της μητρικής γλώσσας. Καίρια ως προς αυτό είναι η μετάδοση του μηνύματος μέσω του προσωπικού παραδείγματος των προσώπων που συμμετέχουν στην εκπαίδευση των νέων.
- Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ισχυρή επίδραση που ασκούν στους νέους για να προωθήσουν ορθά γλωσσικά πρότυπα. Προκειμένου, ωστόσο, να το επιτύχουν αυτό οφείλουν να αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο γλωσσικής έκφρασης τόσο των δημοσιογράφων και παρουσιαστών όσο και αυτό του εκφερόμενου λόγου στις ψυχαγωγικές εκπομπές.
Συνάμα, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή τους, αν δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στη διάδοση πνευματικών έργων υψηλής γλωσσικής ποιότητας από τη λογοτεχνική και θεατρική μας παράδοση.
- Η πανεπιστημιακή κοινότητα, με τη συνδρομή γλωσσολόγων και τη σύμπραξη της πολιτείας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει πιο οργανωμένα την απόδοση ξένων γλωσσικών όρων στα νέα ελληνικά είτε με τη χρήση αντίστοιχων ελληνικών λέξεων είτε με τη δημιουργία νέων.
- Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αξιοποιήσει τόσο τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες των σχολείων όσο και τις δυνατότητες του διαδικτύου, για να προωθήσει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Η επαφή των νέων με την πεζογραφία και την ποίηση μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά, αν με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, το πολύτιμο πνευματικό αυτό υλικό παρουσιαστεί στους νέους με πιο ελκυστικό τρόπο.
- Οι πνευματικοί δημιουργοί του τόπου μας θα πρέπει να επιχειρήσουν ανοίγματα προς το νεανικό κοινό είτε με τη βοήθεια του διαδικτύου, είτε μέσω της τηλεόρασης, είτε με πιο ενεργή συμμετοχή στις σχολικές εκδηλώσεις. Η δύναμη του λογοτεχνικού λόγου, αλλά και η αξία των νοημάτων του, μπορούν να συγκινήσουν τη νέα γενιά, όπως το έκαναν και σε παλαιότερες εποχές.
- Η πολιτεία οφείλει, σε κάθε περίπτωση, να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες ανάδειξης και διάδοσης του ελληνικού λόγου, ώστε να συνεχιστεί η εμβριθής μελέτη του, αλλά και να ενισχυθεί το κύρος της γλώσσας μας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η γλώσσα των νέων
Οι νέοι της εποχής μας έχουν δημιουργήσει έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, που εμπεριέχει πολλά στοιχεία ξένων γλωσσών -ιδίως της αγγλικής-, καθώς και πολλές λέξεις συνθηματικού περιεχομένου (αργκό). Υπό την επίδραση των τεχνολογικών εξελίξεων και με εμφανή τη διάθεση διαφοροποίησης, οι νέοι υιοθετούν με χαρακτηριστική ευκολία νεολογισμούς, παραβιάζουν (ή αγνοούν) κανόνες συντακτικού και γραμματικής, καταφεύγουν σε ελλειπτικές διατυπώσεις και παρεκκλίνουν εν γένει από την κοινά αποδεκτή γλωσσική έκφραση.
[Συνθηματική γλώσσα (αργκό): Χαρακτηριστικά τέτοιας μορφής επικοινωνίας είναι η ελευθεριάζουσα γλώσσα, που παρεκκλίνει από τον κώδικα της κοινής γλώσσας, καταφεύγοντας σε ευρεία χρήση μεταφορών, εκφραστικών και πεποιημένων (φτιαχτών) λέξεων, κατεξοχήν νεολογισμών, με περιορισμένη συμβατικότητα στη χρήση τους και γι’ αυτό εφήμερων και παροδικών εν πολλοίς γλωσσικών κατασκευών.]
- Η επιθυμία των νέων να διαφοροποιηθούν από τους ενήλικες και να διεκδικήσουν τη δική τους αυτόνομη πορεία και ύπαρξη, τους οδηγεί, όχι μόνο σε ενδυματολογικές ή άλλες διαφοροποιήσεις, αλλά και στην υιοθέτηση μιας γλωσσικής έκφρασης με ποικίλες διαφοροποιήσεις από τον κυρίαρχο γλωσσικό κώδικα. Οι νέοι δημιουργώντας στο πλαίσιο των κοινωνικών τους συναναστροφών, στις παρέες των συνομηλίκων τους, έναν δικό τους γλωσσικό τρόπο έκφρασης, εκδηλώνουν τη διάθεση αμφισβήτησης και απόρριψης των ενηλίκων.
- Η γλώσσα των νέων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας και της -δυτικής προελεύσεως- διασκέδασης. Λέξεις και εκφραστικά σχήματα της αγγλικής διαπλέκονται με νεολογισμούς, συνθέτοντας έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο κώδικα, που μπορεί να παραλλάσσεται από παρέα σε παρέα κι από περιοχή σε περιοχή.
- Η επικοινωνία μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και των γραπτών μηνυμάτων, ωθεί τη γλωσσική διατύπωση των νέων σε διαρκείς συντομεύσεις, με συχνές παραβιάσεις των κανόνων γραμματικής και συντακτικού. Οι απλουστευμένες εκφράσεις, τα αρκτικόλεξα, τα γλωσσικά δάνεια και η χρήση του λατινοελληνικού αλφαβήτου είναι τα κύρια γνωρίσματα της προφορικής, αλλά και γραπτής, επικοινωνίας των νέων.
- Οι νέοι μεταφέρουν στη γλωσσική τους έκφραση την ανάλαφρη διάθεσή τους, το ανεπίσημο -και κάποτε αγενές- ύφος τους, την ιδιαίτερη ευρηματικότητά τους, αλλά και την εκπληκτική οικειότητα που διακρίνει τις συναναστροφές τους. Το αποτέλεσμα, αν και απέχει πολύ από τα κοινωνικώς αποδεκτά πρότυπα, ενέχει αρκετές φορές ζωντάνια, αποτελεσματικότητα, χιούμορ και ευφυΐα που σπάνια συναντάται στη γλώσσα των ενηλίκων.
- Η γλώσσα των νέων, άλλωστε, αποτελεί άμεση απόρροια της δυναμικής προσωπικότητάς τους και εκφράζει έτσι όλη την ανανεωτική τους διάθεση, την αμφισβήτηση, τον δυναμισμό και τη δημιουργικότητά τους. Συνήθως, όπως είναι εύλογο, επικρίνεται για τους ατυχείς πειραματισμούς και τα ποικίλα λάθη που τη διακρίνουν, αλλά όχι σπάνια καθίσταται φορέας ανανέωσης για την καθιερωμένη γλωσσική έκφραση των ενηλίκων, αφού λέξεις ή εκφράσεις της νεανικής γλώσσας κατορθώνουν να εδραιωθούν ως δόκιμοι τρόποι απόδοσης νοημάτων, εννοιών ή καταστάσεων της σύγχρονης πραγματικότητας.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΗΜΑΤΩΝ
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΡΗΜΑΤΩΝ
1) Να σχηματίσετε βήμα-βήμα τον Παρακείμενο των παρακάτω ρημάτων
χρησιμοποιώντας σωστά τον αναδιπλασιασμό του αρχικού συμφώνου και την τελική κατάληξη του:
θύω → _________ νομίζω → _________ πιστεύω → _________
βουλεύω → _________ ταμιεύω → _________ κελεύω → _________
κομίζω → _________ θηρεύω → _________
στρατεύω → _________ οικίζω → _________ ἀγορεύω → _________
διώκω → _________ σκευάζω → _________
2) Να συμπληρώσετε τα κενά με τους τύπους του Παρατατικού και
του Αορίστου:
Παρατατικός Αόριστος
διώκομαι
βλάπτομαι
πέμπομαι
λέγομαι
φυλάττομαι
κελεύομαι
3) Να συμπληρώσετε τις προτάσεις με τον κατάλληλο τύπο του ενεστώτα και του αορίστου οριστικής των ρημάτων που δίνονται στην παρένθεση στην ίδια φωνή:
α. Οἱ φιλόσοφοι τοὺς νέους ____________/____________ (παιδεύω).
β. Οἱ Λακεδαιμόνιοι ____________ / ____________ (παρατάσσομαι) ἐπὶ τῷ πεδίῳ.
γ. Οἱ πολέμιοι ____________ / ____________ (λύω) τὰς σπονδάς.
δ. Ὑμεῖς τοὺς θεοὺς __________ /____________ (θεραπεύω).
ε. Ἡμεῖς τὰς τῶν οἰωνῶν πτήσεις ____________ /____________ (ἑρμηνεύω).
στ. Ὑμεῖς ____________ / ____________ (πορεύομαι) ,ὅπου τὸ στράτευμα μέλλει σῖτον ἕξειν.
4).Να μετατραπούν τα ρήματα από τον ενεστώτα στους χρόνους που υπογραμμίζονται στον πίνακα
Ενεστώτας Παρατατ. Μέλλοντ. Αόριστ. Παρακ. Υπερσυντ.
Κινδυνεύεις ...................
κόβεις .................... ....................
ὑπογράφετε ...................... .....................
διαπράττω ........................ ...................
πιστεύουσιν ......................
στρέφω ...................
πράττομεν
5) Να γίνουν οι παρακάτω χρονικές αντικαταστάσεις σε όλους τους χρόνους της Οριστικής στο πρόσωπο που ζητείται στην παρένθεση:
κελεύω (β΄ ενικό), λύω (β΄ πληθυντικό), δουλεύω (γ΄ ενικό), διακωλύω (γ΄ πληθυντικό), γράφω (ά πληθ.)
6). Να συμπληρώσετε τα κενά των παρακάτω προτάσεων τοποθετώντας τα ρήματα των παρενθέσεων στους κατάλληλους τύπους του παρακειμένου της ενεργητικής φωνής.
α) Οἱ Θηβαῖοι καὶ δένδρα ………………(κόπτω) και οἰκίας ……………… (κατακαίω).
β) Λέγουσιν ὅτι ταῦτα Δέξιππος ……………….. (πράττω).
γ) Τοῖς μὲν Ἀθηναίοις Σόλων τοὺς νόμους ……………….. (γράφω), τοῖς δὲ Σπαρτιάταις Λυκοῦργος.
δ) Οἱ νέοι ………………………. (θαυμάζω) τοὺς γονέας αὑτῶν.
ε) Λέγουσιν ὅτι οἱ πολέμιοι χρήματα καὶ πρόβατα ……………….. (διαρπάζω).
στ) Οἱ Ἀθηναῖοι ………………….. (τειχίζω) τὰς πόλεις λίθοις καὶ ξύλοις.
ζ) Πάντες οἱ ἄνθρωποι ………………….. (θύω) τοῖς θεοῖς.
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- Ν. ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Α. Υποστηρικτικό υλικό
Α.1. Τι χαρακτηρίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό;
Η Ελλάδα για όλο τον κόσμο αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού, καθώς σ’ αυτή γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι πρώτες μορφές του, ενώ στα ελλαδικά πλαίσια άνθισε ο πρώτος παγκόσμιος διαφωτισμός τον 5ο αιώνα π.Χ. στην αρχαία Αθήνα, όπου εξελίχθηκαν σε υψηλό βαθμό οι επιστήμες, οι τέχνες, τα γράμματα και ιδιαίτερα η φιλοσοφία. Ο ελλαδικός χώρος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια της δημοκρατίας, καθώς σ’ αυτόν βρήκε την πρώτη του εφαρμογή το δημοκρατικό πολίτευμα κατά την αρχαιότητα. Αλλά και στους νεότερους χρόνους οι Έλληνες διεκδίκησαν το ιδανικό της ελευθερίας μέσα από την Επανάσταση του 1821. Χαρακτηριστικό στοιχείο της Ελλάδας, στην εξωτερική της προβολή, αποτελεί ο οριζόντιος και ο κάθετος διαμελισμός, που είναι πλούσιος, με πολύμορφες, ήρεμες ακρογιαλιές, ορεινές εναλλαγές τοπίου και υδάτινους υδροβιότοπους, που την κάνει έναν ιδανικό χώρο για τουρισμό διαφόρων μορφών (ορειβατικό, ψυχαγωγικό – χαλαρωτικό, εξερευνητικό – περιπετειώδη). Η Ελλάδα, με τα πολλά αρχαιολογικά μνημεία ποικίλων ιστορικών περιόδων (αρχαία, ρωμαϊκά, βυζαντινά) που διαθέτει, είναι ένα φυσικό μουσείο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει γνώση του ιστορικού παρελθόντος μέσα από τη βιωματική προσέγγισή τους. Η πολυμορφία των ελληνικών προϊόντων (λάδι, μαστίχα, μέλι κ.ά.) λειτουργεί ως πόλος έλξης επισκεπτών που αναζητούν τις φυσικές αυτές γεύσεις.
25
ENOTHTA 1: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η ελληνική φιλοξενία, που έχει τη ρίζα της στο απώτερο παρελθόν, εξα- κολουθεί να κάνει τον περιηγητή να νιώθει ευχάριστα κατά τη διάρκεια της διαβίωσής του στη χώρα μας. Τ α πολιτιστικά δρώμενα αποτελούν στοιχείο του ελληνικού χαρακτήρα, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συμμετοχή πολλών ξένων φορέων στις πολιτιστικές εκδηλώσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Οι θεατρικές παραστάσεις των αρχαίων δραμάτων προσελκύουν στην Ελλάδα πολλούς φανατικούς λάτρεις του θεάτρου.
Α.2. Τι δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό;
Η έλλειψη οργάνωσης σε πολλούς τομείς αποτελεί ένα ακανθώδες ση- μείο στην προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Πολλοί επισκέπτες περιμένουν την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, την οποία όμως δε βρίσκουν και απογοητεύονται. Έργα υποδομής, όπως το οδικό δίκτυο, είναι ημιτελή ως προς τον εκσυγ- χρονισμό τους και δυσκολεύουν τη μετακίνηση ανθρώπων προς τη χώρα μας. Η διάθεση οικονομικής εκμετάλλευσης των τουριστών από κάποιους καιροσκόπους, ασυνείδητους, μέσα από τα χαμηλής ποιότητας τουριστικά καταλύματα και τις ελλιπείς παρεχόμενες υπηρεσίες τουριστικής διευκόλυνσης, εκθέτει τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό. Η πλημμελής καθαριότητα των δημοσίων χώρων και των ακτών μεταφέ- ρουν μια αρνητική εικόνα μιας χώρας που δε φροντίζει τον πλούτο, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Η μορφή της ξέφρενης διασκέδασης, που δεν έχει όρια και αυτοσεβα- σμό, αν και διαφημίζεται ως μια δυνατότητα στη χώρα μας, υποτιμά τον μακραίωνο και σπουδαίο πολιτισμό μας. Η έλλειψη πρασίνου και πάρκων αναψυχής στα μεγάλα αστικά κέντρα δί- νουν την εικόνα ένα πνιγηρού τσιμεντένιου τοπίου.
26
Α.3. Τι κερδίζει η Ελλάδα από την επικοινωνία της με τη διεθνή κοινότητα;
Ε ντάσσεται στην παγκόσμια πραγματικότητα και αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στις παγκόσμιες εξελίξεις, καθώς έχει τα περιθώρια ενεργοποίησης για θέματα παγκόσμιας μέριμνας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος. Μπορεί να επηρεαστεί από θετικά ξένα πρότυπα πολιτικής και κοινωνι- κής οργάνωσης, γεγονός που λειτουργεί ως ώθηση για μια εξελικτική πορεία σε όλους τους τομείς, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει ισότιμα στα πλαίσια του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Δ έχεται πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις, στοιχείο που βοηθά στην ανανέ- ωση και τη βελτίωση του πολιτιστικού της επιπέδου. Αναπτύσσει αντιρατσιστικές διαθέσεις και ανοχή στη διαφορετικότητα, που είναι φυσική και αναμενόμενη στη διεθνή κοινότητα. Καλλιεργεί το φιλειρηνικό κλίμα σε διεθνές επίπεδο, επιδιώκοντας τη δημιουργία καλών και συνεργατικών σχέσεων με πολλές χώρες του κόσμου. Γνωρίζει τα προβλήματα άλλων λαών και δραστηριοποιείται στην επίλυ- σή τους, αναπτύσσοντας την έννοια της κοινωνικής και της διακρατικής αλληλεγγύης. Αποφεύγει τον απομονωτισμό, που συνδέεται άρρηκτα με την οπισθο- δρόμηση σε όλους τους τομείς: κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό.
Α.4. Τι προσφέρει ο τουρισμός στην Ελλάδα;
Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό κεφάλαιο για την ελληνική οικο- νομία, το οποίο βασίζεται στις φυσικές ομορφιές της χώρας μας, η απόλαυση των οποίων αποτελεί έναν επιθυμητό στόχο από πολλούς τουρίστες, που κατακλύζουν τους τουριστικούς τόπους διαμονής για να περάσουν τις καλοκαιρινές ή τις χειμερινές τους διακοπές. Μ έσω του τουρισμού, προβάλλεται ο αρχαίος και ο νεότερος ελληνικός πολιτισμός, καθώς και η ελληνική γλώσσα, που είναι μία από τις λιγότερο ομιλούμενες αλλά και πανάρχαιες γλώσσες και πρέπει όχι μόνο να κρατηθεί ζωντανή, αλλά και να καλλιεργηθεί.
27
Παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας με ξένους λαούς, στοιχείο που δί- νει τα περιθώρια πολιτιστικών αλληλεπιδράσεων, οι οποίες ανέκαθεν λειτουργούσαν εξελικτικά για τον ελληνικό πολιτισμό καθώς, μέσα από τη γόνιμη αφομοίωσή τους, εμπλουτιζόταν. Α ποτελεί μια αφορμή κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, για την ανανέωση και την εξέλιξη πολλών τομέων οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών, όπως είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου, η κατασκευή καινούριων μουσείων, για την καλύτερη και ποιοτικότερη προβολή της ιστορικής μας κληρονομιάς, η παροχή καλύτερων ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών κ.ά. Δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, καλύπτοντας τις ανάγκες πολλών ανθρώπων για απασχόληση, και διαμορφώνει νέες ειδικεύσεις στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων, που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω εξέλιξή του. Τ ο κλίμα φιλοξενίας που αναπτύσσεται βοηθά στον περιορισμό των ρα- τσιστικών διαθέσεων και στην αποδοχή της διαφορετικότητας των λαών. Διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στην προσπάθεια διεθνούς συνερ- γασίας των χωρών για το καλό του πλανήτη, δηλαδή της δίνει αέρα διεθνισμού, κοσμοπολιτισμού.
Α.5. Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν στην Ελλάδα μέσω του τουρισμού;
Η άλωση από έναν ξενόφερτο τρόπο ζωής και η άκριτη αποδοχή των χα- ρακτηριστικών που μεταφέρουν οι ξένοι επισκέπτες της χώρας μας μπορούν να οδηγήσουν στην εξάλειψη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας που μας διακρίνει, μέσα στην οποία εδράζεται και η ιστορική μας παράδοση. Φ θορά των ιστορικών μνημείων από βανδαλισμούς και απόπειρες αρχαι- οκαπηλίας από ασυνείδητους περιηγητές, που δε δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στην ανάγκη συντήρησης της ιστορικής μας κληρονομιάς. Δ ημιουργία κλίματος «μαζικού τουρισμού», που ενέχει μορφές ανεξέλε- γκτης ψυχαγωγίας και υποτιμά τόσο τη χώρα μας, όσο και τους τουρίστες που την επισκέπτονται.
28
Η κατασκευή των τουριστικών καταλυμάτων δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες δόμησης, με αποτέλεσμα πολλές φορές να συντελείται φοβερή καταστροφή του φυσικού και του οικιστικού χώρου. Η μεγάλη ενασχόληση με τα τουριστικά ζητήματα εγκλωβίζει πολλούς ανθρώπους, κυρίως νέας ηλικίας, σε ένα μονομερές ενδιαφέρον ανάπτυξης σ’ αυτό τον τομέα, δημιουργώντας τους μορφωτικές ελλείψεις.
Α.6. Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμίσει τις τουριστικές της υπηρεσίες;
Ο ι τουριστικές εγκαταστάσεις να είναι εναρμονισμένες με τον περιβάλ- λοντα χώρο τους και να σέβονται την ιδιαιτερότητά του. Οι τουριστικές υπηρεσίες πρέπει να είναι υψηλές, ποιοτικές και να απο- φεύγεται η οικονομική εκμετάλλευση των ξένων επισκεπτών. Τ α άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό πρέπει να έχουν γνώσεις για το ιστορικό παρελθόν της Ελλάδας, αλλά και σεβασμό απέναντι στην περιηγητική πρόθεση των τουριστών. Εκσυγχρονισμός τόσο των τουριστικών εγκαταστάσεων, όσο και της νο- οτροπίας του εύκολου κέρδους, ώστε ο επισκέπτης όχι μόνο να γνωρίσει τον τόπο, αλλά και να τον αγαπήσει.
Τρίτη 19 Μαΐου 2020
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2η παρέμβαση στην τάξη εξ αποστάσεως ΕΝΟΤΗΤΑ 4η - ΣΧΟΛΕΙΟ
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ
ΓΛΩΣΣΑ Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2η παρέμβαση στην
τάξη εξ
αποστάσεως Καλαμαρά
Ρέα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΛΟΓΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 4η - ΣΧΟΛΕΙΟ
1) ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ(ppt)
Για
να αντλήσετε ιδέες μπορείτε να
επισκεφτείτε τις παρακάτω διευθύνσεις:
- Στη συνέχεια να δημιουργήσετε ένα κείμενο του word, όπου θα γράψετε επιγραμματικά τις απαντήσεις σας και θα χρησιποποιήσετε κουκίδες ή αρίθμηση.
2)Η εκπαίδευση
στην Αρχαία Ελλάδα και το
Βυζάντιο(εννοιολογικός
χάρτης)
Για
να αντλήσετε ιδέες μπορείτε να
επισκεφτείτε την
παρακάτω διεύθυνση
:
(πίνακας
word)
Για να αντλήσετε ιδέες μπορείτε
να επισκεφτείτε την παρακάτω διεύθυνση:
- Στη συνέχεια να δημιουργήσετε έναν πίνακα του word και να εντάξετε την απάντησή σας.
Παρακαλώ να εργαστείτε
σε ομάδες όπως τις έχουμε χωρίσει!
Τετάρτη 13 Μαΐου 2020
ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ,Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 18ο αι.
ΟΜΑΔΑ Δ΄…………
Ονοματεπώνυμα: ………………………………………
Διαβάστε
στο διαδραστικό σχολικό βιβλίο στην
υποενότητα
«οικονομικοί
μετασχηματισμοί» για
τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή
(1774).http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C105/751/4929,22488/
Για να μάθετε
περισσότερα για το περιεχόμενο της
συνθήκης ανοίξτε την
Εγκυκλοπαίδεια
Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος
Απαντάτε
στις παρακάτω ερωτήσεις:
1):Με
βάση όσα διαβάσατε ποιες επιπτώσεις
είχε στην οικονομία του ελλαδικού χώρου
η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή ;
Δημιουργήστε
εννοιολογικό χάρτη από την η- τάξη (ΠΣΔ)ή
με το bubbl.us
Με βάση τις πληροφορίες που πήρατε από την παραπάνω ιστοσελίδα ανοίξτε το GoogleEarth και σημειώστε: τις σπουδαιότερες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού.
3) file:///C:/Users/user/Downloads/meeting_0052_7491.pdf (σελ, 10-11)
Με τις πληροφορίες που συγκεντρώσατε από την προηγούμενη ιστοσελίδα να δημιουργήσετε στο πρόγραμμα παρουσίασης 4-5 διαφάνειες, όπου θα παρουσιάζετε Έλληνες εμπόρους του εξωτερικού τον 18ο αι., δραστηριότητές τους υπέρ των Ελλήνων και σχετικές εικόνες
ΚΟΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ
1)Είσαι τοπικός άρχοντας στην Ελλάδα τον 18ο αιώνα και εμπνεόμενος από τις ιδέες του διαφωτισμού αποφασίζεις να ιδρύσεις ένα σχολείο στην περιοχή σου. Γράψε ένα σύντομο διάλογο με έναν έμπορο του παροικιακού ελληνισμού τον οποίο θα προσπαθήσεις να πείσεις να δεχτεί να βοηθήσει οικονομικά στην ίδρυση του σχολείου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το storybird.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2020
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Επαναληπτικές ασκήσεις
(Ρήµατα-συντακτικοί όροι-δευτερεύουσες
προτάσεις)
- Να συµπληρωθεί ο πίνακας µε τις υπόλοιπες εγκλίσεις: οριστική υποτακτική ευκτική προστακτική απαρέµφατο µετοχή ἡγῆται ἀρκοῖ βοηθῶµεν ἀπολογῶνται ἤγαγε εἵλετε ἀπεθάνοµεν ἐγένετο ἔλαβες εἶπες ἔτυχε ἔφυγες ἔστειλας ἔνειµε ἐκρίναµεν ἔφηνε ἐλείφθη ἐκηρύχθητε ἐγράφησαν φυλαχθῶσι2. Να αναγνωρίσετε συντακτικά τους υπογραµµισµένους όρους:
• Αἱρετώτερός
ἐστιν ὁ θάνατος τοῦ ἀτίµου βίου.
• Ἀνάγκη
ἐστι ἡµᾶς ἔτι τῶνδε χαλεπώτερα
πάσχειν.
• Βουλόµεθα εὐεργετεῖν
µᾶλλον ἤ εὐεργετεῖσθαι.
•
Αἱροῦ (= να προτιµάς) µᾶλλον ζηµίαν ἤ
κέρδος ἄνοµον.
• Οἱ Πέρσαι
ἄρχονται ὑπὸ τῶν βασιλέων.
• Ὁ χρυσὸς ὑµῖν προτιµητέος
ἐστίν.
3. Να
αναγνωρίσετε τις δευτερεύουσες
προτάσεις.
• Λέγουσιν οἱ σοφισταὶ
ὡς οὐδὲν δέονται χρηµάτων.
• Μὴ
θαυµάζετε ὅτι πολλάκις ὑµᾶς συγκαλῶ.
• Ὑποδήµατα ὑποδοῦνται,
ὅπως µὴ κωλύωνται πορεύεσθαι.
• Εἰ
θεοί τι δρῶσιν αἰσχρόν, οὐκ εἰσὶ θεοί.
• Ἐπεὶ δὲ ἡµέρα ἐγένετο,
ἐπορεύοντο ἐν δεξιᾷ ἔχοντες τὸν
ἥλιον.
• Τοῦτ’ ἀπόκριναι,
εἰ ἀληθῆ λέγοµεν ἢ οὐκ ἀληθῆ.
• Δέδοικα µὴ ὁ ἀσθενὴς
τελευτήσῃ.
• Οὐ γιγνώσκω ἃ λέγεις.
• Ἐλέγετο ὑπὸ τῶν
πρέσβεων ὡς ὁ Κῦρος βούλοιτο ἀπιέναι.
• Γελᾷ ὁ µωρὸς, κἄν
τι µὴ γελοῖον ᾖ.
Δευτέρα 4 Μαΐου 2020
ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ
Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ:Παρακαλώ
να επιλέξετε δύο Έλληνες
ευεργέτες και να εμπλουτίσετε με
περισσότερες πληροφορίες που θα
αναζητήσετε στο διαδίκτυο. Το κείμενο
να το εντάξετε σε τέσσερις σελίδες του
power
point
Έλληνες ευεργέτες: Προσωπικότητες που στήριξαν την Ελλάδα
Η
30ή Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το
2007 ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών,
κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης
Καραμανλή- με εκδηλώσεις οι οποίες
περιλαμβάνουν δοξολογίες, καταθέσεις
στεφάνων και ομιλίες στη μνήμη πλουσίων
Ελλήνων που στήριξαν τη χώρα.
Ακολούθως,
θα ολοκληρωθούν με την ανάπτυξη του
θέματος «Ευεργεσία, Επιστημονική
Παλιννόστηση και Οικονομικός Πατριωτισμός
ως βατήρας της Οικονομικής και Κοινωνικής
Ανάπτυξης της Ελλάδος στους Σύγχρονους
Καιρούς», σε συμπόσιο της Εταιρείας
Ελλήνων Ευεργετών.
Σε
αυτό το πλαίσιο, αξίζει να δει κανείς
κάποιους από τους μεγαλύτερους εθνικούς
ευεργέτες της ελληνικής ιστορίας.
- Γεώργιος Αβέρωφ (1815-1899): Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο έμπορο της Αιγύπτου. Ασχολήθηκε με τραπεζικές εργασίες, αγορά και εκμίσθωση κτημάτων, ενώ παράλληλα με τα ποταμόπλοιά του έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στο εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο της Αιγύπτου. Η ευεργετική του δράση έχει να κάνει με δωρεές για φιλανθρωπίες, κοινωφελή έργα, την ίδρυση Γεωργικής Σχολής στη Λάρισα, την ανέγερση της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, και πάνω από όλα τη ναυπήγηση της ναυαρχίδας της νίκης στους Βαλκανικούς Πολέμους: του θωρηκτού «Αβέρωφ».
- Αποστόλης Αρσάκης (1792-1874): Έλληνας ευεργέτης και πολιτικός στη Ρουμανία, χώρα της οποίας διατέλεσε και πρωθυπουργός. Έγινε γνωστός για τις μεγάλες δωρεές του στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Το 1850 το Διοικητικό Συμβούλιό της τον ανακήρυξε μεγάλο ευεργέτη και ονόμασε τα σχολεία της Αρσάκεια.
- Ιωάννης Λεοντής (Βαρβάκης) (1745-1825): Εθνικός ευεργέτης και πλοιοκτήτης από τα Ψαρά, πολέμησε στον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768-1774) ως κυβερνήτης πυρπολικού, ενώ συμμετείχε στα Ορλωφικά το 1770. Μετά τη λήξη του πολέμου συνέχισε ως έμπορος και πειρατής. Επικηρύχθηκε από τους Οθωμανούς και κατέληξε στη Ρωσία, όπου κέρδισε την εύνοια της τσαρίνας Αικατερίνης και δημιούργησε νέα περιουσία από το εμπόριο του χαβιαρού. Εξόπλισε ομογενείς που πολέμησαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ενώ κατάφερε να εξαγοράσει πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Πέθανε στο λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου. Άφησε ένα εκατ. ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου. Το 1857 άρχισε η ανέγερση του κτιρίου της Βαρβακείου Σχολής, ενώ με δωρεά του κατασκευάστηκε η κλειστή αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειος Αγορά).
- Ιωάννης Γεννάδιος (1844-1932): Προξενικός υπάλληλος και ευεργέτης, γιος του Γεωργίου Γενναδίου, διδασκάλου του Γένους. Το 1922 δώρισε τη συλλογή βιβλίων του στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, η οποία αργότερα μεταβλήθηκε στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.
- Ζώρζης Δρομοκαΐτης (1805-1880): Έμπορος από τη Χίο με δραστηριότητα στην Αίγυπτο, τη Συρία και τη Μαδαγασκάρη, μετά τον θάνατο της γυναίκας του στράφηκε εντελώς στο εμπόριο και την αγαθοεργία, με δωρεές στο νησί, σε ορφανοτροφεία και νοσοκομεία. Το μεγαλύτερο από τα έργα του ήταν το Δρομοκαΐτειο Θεραπευτήριο.
- Γεώργιος Ζαρίφης (18707-1884): Τραπεζίτης και εθνικός ευεργέτης, διέθεσε σημαντικά ποσά για ίδρυση και διατήρηση σχολείων, υποτροφίες, καθώς και δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, έχτισε σχολεία στην Προύσα και στη Φιλιππούπολη. Το έργο του συνέχισαν ο γιος του Λεωνίδας Ζαρίφης και ο εγγονός του, Κωνσταντίνος Ζαρίφης.
- Ευάγγελος, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Ζάππας: Επιχειρηματίες και εθνικοί ευεργέτες, έπαιξαν ρόλο στην αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων. Ο Ευάγγελος (ή Ευαγγέλης) Ζάππας, γεννηθείς στη Βόρεια Ήπειρο, πολέμησε υπό τον Μάρκο Μπότσαρη και στη συνέχεια μαζί με τον Νικόλαο Ζέρβα, τον Λάμπρο Βέικο, τον Γκούρα, τον Μακρυγιάννη, τον Νοταρά και τον Πανουργιά, καθώς και- σύμφωνα με άλλες πηγές- με τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη και τον Ανδρούτσο. Μετά την επανάσταση αρνήθηκε την χρηματική αποζημίωση και μετανάστευσε στη Ρουμανία, όπου έκανε μεγάλη περιουσία εκμεταλλευόμενος μοναστηριακά κτήματα. Ο εξάδελφός του, Κωνσταντίνος Ζάππας μερίμνησε για την ανέγερση του Ζαππείου Μεγάρου, καθώς και των Ζαππείων παρθεναγωγείων στην Κωνσταντινούπολη και εκπαιδευτηρίων σε Ήπειρο και Θράκη.
- Ζωσιμάδες: Έμποροι και εθνικοί ευεργέτες από το Γραμμένο Ιωαννίνων, δραστηριοποιήθηκαν στην Ιταλία, την Ουκρανία και τη Μόσχα, ενώ μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, στηρίζοντας οικονομικά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Διέθεσαν μεγάλα ποσά για σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες, καθώς και την έκδοση πολλών βιβλίων. Το 1820 χορηγήθηκε ποσό για την ανέγερση της Ζωσιμαίας σχολής. Στα ευεργετήματά τους περιλαμβάνονται η ίδρυση Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα και η ανέγερση ορφανοτροφείου στην Πάτμο.
- Μαρίνος Κοριαλένιος (1830-1911): Επιχειρηματίας, τραπεζικός και εθνικός ευεργέτης από την Κεφαλλονιά, έκανε δωρεές υπέρ της εθνικής οργάνωσης, υπέρ νοσοκομείων και για την ανέγερση Πινακοθήκης. Μετά θάνατον κληροδότησε μεγάλο ποσό για το Κοργιαλένειο Νοσοκομείο. Ευεργέτησε επίσης το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
- Ευθυμία Κουμουνδούρου (;-1884): Σύζυγος του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων πολιτικών του 19ου αιώνα, διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό και ευεργετικό της έργο.
- Γρηγόριος Μαρασλής (1831-1907): Δήμαρχος της Οδησσού και μυστικός αυτοκρατορικός σύμβουλος στην τσαρική αυλή, ίδρυσε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Κέρκυρα, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Φιλιππούπολη και αλλού. Με δωρεές του χτίστηκαν το Μαράσλειο Διδασκαλείο, η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Αθηνών και η Μαράσλειος Εμπορική Σχολή Θεσσαλονίκης.
- Εμμανουήλ Μπενάκης (1843-1929): Πολιτικός του 19ου και 20ού αιώνα από τη Σύρο. Εργάστηκε στην εταιρεία εμπορίας βάμβακος Χωρέμη στην Αλεξάνδρεια και παντρεύτηκε την κόρη του Χωρέμη. Χρημάτισε πρώτος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Αλεξάνδρειας. Ήταν στενός φίλος του Βενιζέλου, με το κόμμα του οποίου εκλέχτηκε, το 1910, βουλευτής. Χρίστηκε υπουργός Ναυτιλίας, Γεωργίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας. Το 1914 εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηνών. Μετά την ήττα του Ε. Βενιζέλου στις εκλογές καταδιώχθηκε και βασανίστηκε. Το 1920 εξορίστηκε στο Παρίσι. Επέστρεψε λίγο αργότερα και πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές (Σχολή νοσοκόμων Ερυθρού Σταυρού). Επίσης ήταν ιδρυτικό μέλος του Κολλεγίου Αθηνών και τουΣυλλόγου Μερίμνης Ανηλίκων. Ο γιος του, Αντώνης Μπενάκης (αδελφός της Πηνελόπης Δέλτα), βιομήχανος, πολιτικός και ιδρυτής του Μουσείου Μπενάκη, πολέμησε κατά το «Μαύρο '97», ενώ ενίσχυσε τον Μακεδονικό Αγώνα και προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του στους Βαλκανικούς Πολέμους. Διοίκησε τον οικογενειακό εμπορικό οίκο ως το 1926 και διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό του έργο. Το Μουσείο Μπενάκη, όνειρο ζωής του, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 22 Απριλίου του 1931. Ο ίδιος πέθανε το 1954.
- Ιωάννης Σισμανόγλου (1820-1894): Επιχειρηματίας και ευεργέτης, διέπρεψε στο εμπόριο στην Κωνσταντινούπολη. Ενίσχυσε οικονομικά την «Επιτροπή της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος» της Άγκυρας και με δικά του χρήματα ιδρύθηκε το πρώτο ελληνικό δημοτικό σχολείο στην πόλη. Επίσης ενίσχυσε οικονομικά την Ελληνική Κοινότητα Κωνσταντινουπόλεως και έκανε μεγάλη δωρεά για την ανίδρυση της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Μετά το θάνατό του άφησε τεράστια περιουσία την οποία χρησιμοποιήσαν τα παιδιά του Αναστάσιος και Κωνσταντίνος σε δωρεές και κοινωφελή έργα. Οι αδελφοί Σισμανόγλου έκαναν δωρεές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1936, θεμελιώθηκε στα Μελίσσια Αττικής το «Φυματολογικόν Ινστιτούτον Ιωάννου Α. Σισμανόγλου και του Οίκου αυτού» (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο). Την ίδια χρονιά ο Κωνσταντίνος Σισμανόγλου ίδρυσε στηνΚομοτηνή το Σισμανόγλειον Γενικόν Νοσοκομείον.
- Ανδρέας Συγγρός (1830-1899): Τραπεζίτης, πολιτικός και ευεργέτης, ξεκίνησε από το εμπόριο και έφτασε να δανείζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Ελλάδα. Εξελίχθηκε σε σημαντική φιγούρα της ελληνικής πολιτικής, ως βουλευτής και φίλος/ σύμμαχος του Χαριλάου Τρικούπη. Πραγματοποίησε σημαντικές δωρεές σε ευαγή ιδρύματα, ενώ με τη διαθήκη του κληροδότησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό κράτος για την κατασκευή νοσοκομείων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός») και σχολείων και σε εθνικά ιδρύματα. Το φιλανθρωπικό του έργο συνέχισε η σύζυγός του, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου - Συγγρού, η οποία δώρισε στο ελληνικό δημόσιο το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρού και το Κτήμα Συγγρού.
- Βασίλειος Σιβιτανίδης (1830-1921): Έμπορος που δραστηριοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια, συνέδραμε στην πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της παροικίας υποστηρίζοντας με δωρεές εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωφελή σωματεία. Κληροδότησε στο ελληνικό κράτος αιγυπτιακά χρεόγραφα και λίρες, αξίας 3.000.000 χρυσών ελληνικών δραχμών. Το κληροδότημα χρησιμοποιήθηκε για την ίδρυση και συντήρηση Τεχνικής Σχολής. Η «Σιβιτανίδειος Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων» ιδρύθηκε έξι χρόνια (1927) μετά το θάνατό του και λειτούργησε το έτος 1929.
- Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856): Έμπορος και ευεργέτης, με δραστηριότητα σε Αίγυπτο, Ιταλία και Μάλτα. Ενίσχυσε τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, εξαγόραζε αιχμαλώτους και ίδρυσε στην Αλεξάνδρεια νοσοκομείο, εκκλησία και σχολείο για τους Έλληνες, καθώς και την Τοσιτσαία σχολή. Στο Μέτσοβο κάθε χρόνο, όσο ζούσε έστελνε σημαντικά χρηματικά ποσά για την ανακούφιση των φτωχών. Στην Εθνική Τράπεζα κατέθεσε πάνω από 100.000 δραχμές για να πληρώνονται από τους τόκους στο Μέτσοβο δύο δάσκαλοι κάθε χρόνο.Στη Θεσσαλονίκη κληροδότησε αρκετά χρήματα για το εκεί ελληνικό σχολείο.Στην Αθήνα έκανε έργα οδοποιίας, και ενίσχυσε νοσοκομεία, το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και το Πανεπιστήμιο.
- Παναγής Χαροκόπος (1835-1911): Επιχειρηματίας με δραστηριότητα στη Ρουμανία, που διακρίθηκε στο εμπόριο σιτηρών και την καλλιέργεια μεγάλων κτημάτων. Ασχολήθηκε με την πολιτική, με του «Φιλελεύθερους» του Βενιζέλου. Ανέπτυξε πλούσια κοινωφελή δραστηριότητα, σε Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία.Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε για την εκπαίδευση στον τομέα της Οικιακής Οικονομίας. Το σπουδαιότερο δημιούργημά του υπήρξε η Χαροκόπειος Οικοκυρική και Επαγγελματική Σχολή Θηλέων, για την ίδρυση και χρηματοδότηση της οποίας μερίμνησε με τη διαθήκη του. Η Σχολή αυτή απετέλεσε πρόδρομο του σημερινού Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
- Ευγένιος Ευγενίδης (1882-1954): Εφοπλιστής από τη Θράκη, πριν τον θάνατό του ζήτησε από τον Βασιλέα Παύλο σε ποιο επιστημονικό τομέα θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά για την δημιουργία ενός απόλυτα πρωτοποριακού πνευματικού ιδρύματος. Συνέπεια αυτού ήταν να έλθει σε επαφές με πολλούς σημαντικούς επιστήμονες της εποχής από τις οποίες επαφές και κατέληξε στη δημιουργία του Ιδρύματος Ευγενίδου.
- Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης (1890-1979): Επιχειρηματίας από τη Μικρά Ασία διέπρεψε στο εμπόριο. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα, φέρνοντας την περιουσία του. Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει το χτίσιμο σχολείου στο Ηράκλειο (όπου σήμερα στεγάζεται το «Μποδοσάκειο» 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου). Έχασε την περιουσία του και την ξαναδημιούργησε, χτίζοντας βαριά βιομηχανία- με τα αποθέματα πυρομαχικών της ΠΥΡΚΑΛ να κρατούν τον ελληνικό στρατό – ο οποίος δεν είχε επαρκή αποθέματα- κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά τη γερμανική εισβολή εγκατέλειψε τη χώρα και μεταπολεμικά ασχολήθηκε με πολλές βιομηχανίες. Παράλληλα ενισχύει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκκλησίες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, ιατρικές έρευνες, χρηματοδοτεί την αγορά έκτασης 185 στρεμμάτων στην Κάντζα και την ανέγερση των αναγκαίων κτιριακών και αθλητικών εγκαταστάσεων για τη λειτουργία του Μποδοσάκειου Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Αθηνών, το οποίο και εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1977, ιδρύει τη Γηριατρική Κλινική στο Κρατικό Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Αθηνών, προσφέρει την κατοικία του στο Παλαιό Ψυχικό για να γίνει, μετά το θάνατό του, κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού (σήμερα στεγάζει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού). Επίσης προβλέπει στον Οργανισμό του Ιδρύματος που δημιούργησε το 1972, ειδικούς θεσμούς που θα βοηθήσουν νέους με υψηλές επιδόσεις και χωρίς οικονομικές δυνατότητες να επιδοθούν στην επιστήμη.Πέθανε το 1979, αφήνοντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
- Αριστοτέλης Ωνάσης (1906-1988): Ο Έλληνας κροίσος από τη Σμύρνη έφτασε στην Ελλάδα ως πρόσφυγας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μετανάστευσε στην Αργεντινή και αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου. Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, το Ωνάσειο και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
- Γιάννης Λάτσης (1910-2003): Εφοπλιστής με φιλανθρωπική δράση, που περιλαμβάνει την ίδρυση του Ιδρύματος Υποτροφιών Ι.Σ. Λάτσης και το 1990 του Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας. Με δικά του χρήματα ανέγειρε το Λάτσειο Κολέγιο. Με δικά του έξοδα αναπαλαίωσε το θέατρο Απόλλων στον Πύργο, ενώ επίσης με δικά του έξοδα έχτισε το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο στην ίδια πόλη.
- Σταύρος Νιάρχος (1909-1996): Εφοπλιστής και επιχειρηματίας, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις στη Νορμανδία επί Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια απέκτησε τεράστια περιουσία μέσω της ενασχόλησής του με τη ναυτιλία. Απεβίωσε το 1996 και με τη διαθήκη του άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Αν
και «κανονικά» δεν περιλαμβάνονται
συνήθως στη λίστα των εθνικών ευεργετών,
τιμής ένεκεν, θεωρείται πρέπον να
αναφερθούν επίσης οι δύο γνωστότερες
ηρωίδες της Ελληνικής Επανάστασης.
- Λασκαρίνα Πινότση (Μπουμπουλίνα) (1771-1825): Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όταν η μητέρας της επισκέφτηκε τον σύζυγό της, Σταυριανό Πινότση, τον οποίο είχαν φυλακίσει οι Οθωμανοί για τη συμμετοχή του στα Ορλωφικά. Μετά τον θάνατο του Πινότση στη φυλακή, μητέρα και κόρη επέστρεψαν στην 'Υδρα. Μετακόμισαν στις Σπέτσες 4 χρόνια αργότερα, όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαζάρου-Ορλώφ. Παντρεύτηκε δυο φορές, με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και καπετάνιο Δημήτριο Μπούμπουλη. Και οι δυο σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές.Της άφησαν, μια τεράστια περιουσία, την οποία ξόδεψε στο σύνολό της για να αγοράσει καράβια και εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση. Το 1825, έχοντας ξοδέψει όλη της την περιουσία, εξορίστηκε στις Σπέτσες, έχοντας κριθεί επικίνδυνη από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω της στήριξής της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Ετοιμαζόμενη για νέες μάχες, λόγω της εισβολής του Ιμπραήμ, σκοτώθηκε άδοξα σε συμπλοκή με μέλη του σογιού των Κουτσαίων μετά από λογομαχία. Μετά θάνατον οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο της Ναυάρχου.
- Μαντώ Μαυρογένους ( 1797-1848): Γεννηθείσα στην Τεργέστη ή στην Πάρο, κληρονόμησε την περιουσία του πατέρα της, που είχε ασχοληθεί με το εμπόριο. Με την έναρξη της Επανάστασης πήγε στην Μύκονο και ξεσήκωσε τους κατοίκους εναντίον των Τούρκων. Με πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα, καταδίωξε τους πειρατέςπου λυμαίνονταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στο Πήλιο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά. Για τον Αγώνα διέθεσε όλη της την περιουσία. Ο Ιωάννης Καποδίστριας της απένειμε το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου και της παραχώρησε κεντρικό σπίτι στο Ναύπλιο. Μετά την Επανάσταση καταδιώχθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη και ξαναγύρισε στη Μύκονο. Πέθανε ξεχασμένη και φτωχή στην Πάρο το 1848.
Β΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΑΤΑ ΡΗΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΒΑΤΑ ΡΗΜΑΤΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Μεταβατικά
λέγονται
τα ρήματα που φανερώνουν ότι η
ενέργεια
που κάνει το υποκείμενο πηγαίνει
σ’ ένα πρόσωπο, ζώο ή πράγμα.
Παραδείγματα:
Η
μητέρα χτενίζει την Ελένη.
Η
ενέργεια που κάνει το υποκείμενο (η
μητέρα) πηγαίνει στην Ελένη.
Η
Ινώ χαϊδεύει το σκύλο.
Η
ενέργεια που κάνει το υποκείμενο ( η
Ινώ) πηγαίνει στο σκύλο.
Η
Σοφία έκοψε το λουλούδι.
Η
ενέργεια που κάνει το υποκείμενο ( η
Σοφία) πηγαίνει στο λουλούδι.
Αμετάβατα
λέγονται
τα ρήματα που η ενέργειά τους δεν
πηγαίνει πουθενά, ούτε σε πρόσωπο,
ούτε σε ζώο, ούτε σε πράγμα.
|
Αντικείμενο
είναι
το πρόσωπο, το ζώο ή το πράγμα στο οποίο
πηγαίνει η ενέργεια που κάνει το
υποκείμενο. Μπαίνει συνήθως σε
αιτιατική και
το βρίσκουμε αν απαντήσουμε στην ερώτηση
τι; ποιον; ποια; Το αντικείμενο είναι
συνήθως σε πτώση αιτιατική και είναι
(συνήθως) ουσιαστικό,
επίθετο, μετοχή ή αντωνυμία
(στην τελευταία περίπτωση συχνά
χρησιμοποιείται ο ασθενής τύπος της
αντωνυμίας). Επίσης, το αντικείμενο
μπορεί να είναι ονοματική
φράση (φράση χωρίς ρήμα) ή
ολόκληρη
πρόταση
(φράση με ρήμα). Σε μία πρόταση μπορεί
να υπάρχουν δύο
αντικείμενα.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
1.
Εντόπισε τα μεταβατικά και τα αμετάβατα
ρήματα:
Το
σπίτι γέμισε πουλιά.
Η
πληγή αιμορραγεί ασταμάτητα.
Ο
αστροναύτης πάτησε το πόδι του στη
σελήνη.
Κάποιος
μεγάλος ζωγράφος φιλοτέχνησε αυτό τον
πίνακα.
Μου
ζήτησε το εισιτήριο.
Κλείνει
το μικρό τσαντάκι και ανοίγει τη μεγάλη
τσάντα.
Λυπάμαι,
αλλά είναι αδύνατο να βρω τη λύση.
Η
δασική υπηρεσία φροντίζει το δάσος.
Θα
κοιμηθώ τώρα επειδή κουράστηκα σήμερα.
Θα
καθίσω για να διαβάσω ένα βιβλίο που
μου αρέσει πολύ!
Αυτές
τις μέρες βήχω πολύ.
Ο
Γιάννης ροχαλίζει κάθε βράδυ.
Τον είδα
χθες.
2.
Υπογράμμισε τα ρήματα των παρακάτω
προτάσεων, κύκλωσε τα αντικείμενα, αν
έχουν ,και γράψε αν είναι μεταβατικά ή
αμετάβατα:
Ο
Γιώργος έφυγε νωρίς..................... Η Ηλιάνα
παίζει πιάνο.................... Έμαθα πως θα
σχολάσουμε νωρίτερα................. Ο πάνθηρας
τρέχει γρήγορα...................... Το μωρό τρώει
κρέμα με λαχανικά..............
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Σε
αυτό μεταβαίνει άμεσα η ενέργεια του
υποκειμένου - συνδέεται στενότερα με
το ρήμα σε αυτό πηγαίνει έμμεσα η
ενέργεια του υποκειμένου του ρήματος
και μπορεί να αντικατασταθεί από
εμπρόθετο.
|
3.
Βρες τα αντικείμενα στις παρακάτω
προτάσεις:
Η
πωλήτρια σού έδωσε το φόρεμα
Μας
ζήτησε να σταματήσουμε να μιλάμε
Το
εισιτήριο αναγράφει τον αριθμό της
θέσης μας.
Η
Βασιλική διαλέγει δαμάσκηνα για να
φτιάξει μαρμελάδα.
|
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)